Rating

Znaš li da te guarana može razbuditi čak i bolje od kave? Isprobaj ova tri energetska napitka s prahom te biljke i uvjeri se u njezinu snagu i dobrobiti!

Svako jutro započinješ šalicom kave i vjeruješ da te ništa ne može razbuditi bolje nego ovaj napitak? Isprobaj prah guarane, biljke koja ne samo da će te odlično razbuditi nego će ti dati energiju na duže staze. Osim što podiže energiju, guarana ima i niz drugih dobrobiti za zdravlje koje daleko premašuju one što donosi kava.

U Južnoj Americi upravo se guarana stoljećima konzumirala kao prirodna i zdravija zamjena za kavu. Prah guarane dobiva se iz zrelih bobica koje se suše, a potom i usitnjavaju.

Guarana potječe iz Brazila, točnije iz amazonskih kišnih šuma. Domorodačko stanovništvo tog dijela svijeta stoljećima je uzimalo ovu biljku kao prirodno sredstvo za podizanje energije i poboljšanje mentalnih funkcija.

S razlogom su je oduvijek nazivali „eliksirom dugog života“. Tradicionalno se ovaj prah dodavao u čaj ili bi se umiješao u neke druge napitke radi povećanja energije i izdržljivosti.

Osim što smanjuje mentalni i fizički umor te podiže energiju, guarana potiče crijevnu peristaltiku. Njezin antioksidativni sastojak teobromin pomaže sagorijevanju masti, pa je ova biljka odličan izbor i za sve one koji žele izgubiti suvišne kilograme.

Dugotrajan energetski učinak

Zanimljiv je podatak da je guarana čak i bogatija kofeinom od kave. Radi se zapravo o alkaloidu guaraninu, koji je gotovo identičan kofeinu, a sadrži ga čak četiri puta više nego omiljeni crni napitak!

Osim guaranina, ova amazonska biljka sadrži i druge antioksidanse, poput teobromina, tanina, saponina i katehina. Za razliku od kave, koja brzo podigne, ali i jednako brzo „spusti“, guarana, odnosno njezin kofein, puno se sporije apsorbira u krvotok, što znači da na duže staze opskrbljuje potrebnom energijom.

Guarana također poboljšava fokus, pamćenje i koncentraciju. Zahvaljujući povoljnom učinku na mozak, ona je čest sastojak tzv. nootropika - dodataka prehrani koji se uzimaju radi poboljšanja mentalnih sposobnosti.

Budući da obiluje antioksidansima, guarana povoljno utječe i na kardiovaskularno zdravlje, kao i na zdravlje vida i kože.    

3 energetska napitka s guaranom

3 energetska napitka s guaranom koja razbuđuju bolje od kave

1. Vruća čokolada s guaranom

Sastojci:

Priprema:

U lončiću zagrij mlijeko. Zatim ulij dio mlijeka u šalicu pa dodaj kakao i guaranu. Dobro izmiješaj da ukloniš eventualne grudice. Potom dodaj i ostatak mlijeka pa izmiješaj. Po želji, dodaj malo meda ili javorova sirupa.

2. Brazilski kakao napitak s guaranom

Sastojci:

Priprema:

U lončić ulij vodu te dodaj kakao zrna, cimet i guaranu. Zakuhaj pa ostavi da lagano vrije oko pola sata. Makni lončić s vatre pa procijedi kroz cjedilo. Potom vrati napitak u lončić te dodaj vaniliju, kajenski papar i mlijeko te lagano zagrij. Dodaj zaslađivač po želji te dobro izmiješaj.

3. Energetski napitak s bobičastim voćem

Sastojci:

  • 1-2 šake bobičastog voća
  • 1 banana
  • sok od 1 limuna
  • nekoliko komadića đumbira
  • 1 žličica guarane u prahu
  • 1 žličica acai praha

Priprema:

Stavi sve sastojke u blender pa dobro izmiksaj. Konzumiraj svježe pripremljeno.

⭐ Gdje nabaviti sastojke?

Sastojke za svoje zdrave recepte možeš pronaći u našoj trgovini u Virovitici ili u Alternativa Webshopu.

 

TweetSaveShare

sastojci

Directions

3 energetska napitka s guaranom koja razbuđuju bolje od kave