Rating

Kopriva, peckava biljka koju mnogi čupaju kao korov, odličan je izbor za detoks i zdravlje tvoje kože. Radi se o pravom proljetnom toniku koji te čisti iznutra i izvana!

Njezini se listovi i korijen od davnina koriste kao lijek za razna oboljenja, od artritisa do alergije. Njome su rimski vojnici liječili prehladu, infekcije i iritacije.

Ako tvom organizmu nedostaje važnih nutrijenata, sjeti se da je kopriva njima iznimno bogata. Među ostalim, obiluje vitaminima A, B, C (ima ga deset puta više nego jabuka), D i K, beta-karotenom te mineralima kao što su željezo, magnezij i kalcij. Bogata je i superzdravim klorofilom.

Kopriva se preporučuje kod iscrpljenosti, povećanog umora i anemije. Zahvaljujući obilju kalija, od davnina se koristi i kao prirodni diuretik. Prirodni polifenoli koje sadrži kopriva imaju snažna antioksidativna svojstva, što znači da smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala i usporavaju starenje.


Za detoks krvi i jetre

List koprive – za proljetni detoks i čistu kožu

Čaj od listova koprive sve je popularniji na zapadu, gdje ga mnogi konzumiraju zbog pročišćujućih svojstava. Herbalisti ga smatraju pravim tonikom za čišćenje krvi i jetre.

Kopriva štiti jetru od štetnog djelovanja toksina, teških metala i upalnih procesa. Usto,nježno stimulira limfni sustav, koji je također zadužen za detoks organizma, te potiče eliminaciju otpadnih tvari putem bubrega.

Ova biljka sprečava i zadržavanje vode u organizmu te ispire bubrege i mokraćni mjehur, čime sprečava i olakšava urinarne infekcije.

Zahvaljujući snažnom protuupalnom djelovanju, redovita konzumacija čaja od koprive može pružiti i veliko olakšanje osobama koje pate od gihta i artritisa, a može pomoći i u prevenciji alergije.

Za čistu kožu bez akni


Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata, diuretskim i protuupalnim svojstvima, kopriva je izvrsna i za zdravlje i ljepotu kože.

Budući da čaj od koprive čisti krv, jetru i bubrege od toksina, čišćenjem organizma poboljšava se i ten. Koža s vremenom zahvaljujući koprivi postaje zdrava i čista.

Redovitom konzumacijom čaja od koprivina lista, u roku od nekoliko tjedana možeš očistiti kožu od eventualnih akni, ublažiti psorijazu ili ekcem.

Za čišćenje tena: ako je tvoja koža sklona aknama i prištićima, konzumiraj 2-3 šalice čaja od koprivina lista na dan tijekom dva tjedna pa prati što se događa s tvojom kožom. Nakon toga tjedan dana pauziraj.  

Čaj od koprive + proljetna infuzija za detoks


Sve što ti treba za detoks jesu listovi koprive, najbolje osušeni, no možeš upotrijebiti i one svježe.

Čaj od koprive možeš piti više puta na dan da potakneš čišćenje organizma i smanjiš nakupljanje toksina u jetri i bubrezima.

Priprema:

U čajnik stavi šaku listova koprive (ako su sušeni, onda jednu žlicu) pa prelij kipućom vodom. Poklopi i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga procijedi i popij. Po želji, čaj možeš zasladiti nekim zdravim prirodnim zaslađivačem, poput meda ili javorova sirupa.

Za još jači učinak, možeš si pripremati i tople ili hladne infuzije od koprive. Za toplu infuziju, potopi šaku listova koprive (oko 30 g) u vruću vodu (1 l), poklopi i ostavi da odstoji barem četiri sata. Ovakva infuzija ima intenzivniji okus te je bogatija mikronutrijentima od običnog čaja.

Za hladnu infuziju, potopi šaku listova u hladnu vodu i ostavi da odstoji preko noći. Idućeg dana popij ovaj superzdravi napitak od koprive.

Kako brati koprivu

Odlaziš li u proljeće često u prirodu, na zelenim površinama lako možeš naći mlade listove koprive koja samoniklo raste. Prilikom njihova branja, pazi da uvijek nosiš rukavice i bereš samo vrhove.

Mladi listovi bogati su i proteinima! Od njih možeš pripremati detoks smoothie ili čaj te ih dodavati u juhe i variva.

Ako nemaš priliku ubrati svježu koprivu, kvalitetne sušene listove ove moćne biljke po povoljnoj cijeni možeš naći i u Alternativa Webshopu.

 

TweetSaveShare

 

sastojci

Directions

List koprive – za proljetni detoks i čistu kožu